Pestovanie zázvoru

Zázvor je rastlina, ktorú nekúpite bežne v kvetináčoch ako izbovú rastlinu, napr. ako rozmarín. Zázvor sa pestuje iným spôsobom. Kúpte si kúsok čerstvého zázvoru, ktorý má púčiky. Do kvetináča so zmesou substrátu a rašeliny urobte jamku a zasaďte kúsok zázvoru s púčikmi nahor. Zakryte substrátom. Kvetináč so zázvorom uložte na teplé a slnečné miesto. Zalievajte. O pár týždňov zázvor vyklíči a začne rýchlo rásť. Keď vyrastie do metrovej výšky aj viac, začne postupne vysychať. Vyschnutú časť môžete potom oddeliť a znovu posadiť. Všetok zázvor môžete využiť v kuchyni. Proces sadenia môžete opakovať aj niekoľko rokov.

Tymian alebo dúška tymianová

Dúška tymianová je rastlina vysoká až tridsať cm. Má drobné ružovofialové kvety. Rastie na slnečných stráňach, na okrajoch lesa a na lúkach. Obľubuje skalnaté plochy a pasienky s priepustnou piesčitou pôdou.

Tymian má aromatickú vôňu a príjemnú chuť. Obsahuje silicu, množstvo éterických olejov. Je najlahodnejší v čerstvom stave. Pokiaľ ho chcete pestovať, musíte mať pre neho dostatok slnka. Dostať ho kúpiť v kvetináčoch, následne ho môžete vysadiť na záhon v záhradke alebo na skalke. Tymian zalievajte striedmo, nepotrebuje veľa vlahy. Po odkvitnutí ho treba strihať tesne nad zemou, aby nové výhonky narástli bohatšie. Čerstvý tymian, ktorý si vypestujete v záhradke, dá tú pravú chuť pripravovanému pokrmu. Používajte vňať aj kvet. Tymian sa na uskladnenie zbiera za slnečného počasia, najlepšie na obed, kedy rastlinka obsahuje najviac vonných silíc. Zbierame ho v júni, júli a v auguste. Po zbere sa ihneď suší v tieni. Sušený tymian treba uskladňovať v dobre tesniacich nádobách, aby sme zachovali jeho arómu. Pokiaľ máte toho veľa, môžete bylinku aj zmraziť, aj keď zaužívané je skôr sušenie. Doma vypestovaný tymian je zďaleka voňavejší ako z obchodu.

Tymian v kuchyni a jeho liečivé účinky

Tymianom či už čerstvým alebo sušeným, koreníme jedlá. Je aj súčasťou bylinkových zmesí. Je jedinečný nielen svojou príjemnou vôňou, ale aj tým, že usmrcuje baktérie. Tymian používame do mastných pokrmov, ochucujeme bravčové mäsa, zverinu, husacie, kačacie mäsa, mleté mäsa, zeleninové polievky, tmavé omáčky, dusenú zeleninu, šaláty, nátierky. Používame ho aj na grilovanie.

Z tymianu pripravujeme aj tymianový čaj, ktorý čistí vnútorné orgány tela. Ten, kto ráno vypije tymianový čaj namiesto kávy, čoskoro zbadá na sebe liečivé účinky. Duševnú sviežosť, dobrý pocit v žalúdku, zaženie kašeľ a nastane celkový pocit blaha. Celkovo povzbudzuje telo.

Tymian pomáha pri rôznych zápaloch dýchacieho ústrojenstva, pri prechladnutiach ,zápaloch a poruchách močových ciest, žalúdočných problémoch, podporuje trávenie. Tymian uvoľňuje kŕče a hlieny, lieči ochorenia pokožky, tváre, sliznice, pomáha pri chorobách nervového pôvodu, nespavosti, nervozite, depresii, reumatizme, horúčke a u žien pomáha pri menštruačných bolestiach, zároveň menštruáciu upravuje.
Tymian je súčasťou liekov a využívaný je aj pri výrobe kozmetických prípravkov.
Tymianová aromatická vôňa ladí aj s inými bylinkami, ako je rozmarín.