Tymian v kuchyni a jeho liečivé účinky

Tymianom či už čerstvým alebo sušeným, koreníme jedlá. Je aj súčasťou bylinkových zmesí. Je jedinečný nielen svojou príjemnou vôňou, ale aj tým, že usmrcuje baktérie. Tymian používame do mastných pokrmov, ochucujeme bravčové mäsa, zverinu, husacie, kačacie mäsa, mleté mäsa, zeleninové polievky, tmavé omáčky, dusenú zeleninu, šaláty, nátierky. Používame ho aj na grilovanie.

Z tymianu pripravujeme aj tymianový čaj, ktorý čistí vnútorné orgány tela. Ten, kto ráno vypije tymianový čaj namiesto kávy, čoskoro zbadá na sebe liečivé účinky. Duševnú sviežosť, dobrý pocit v žalúdku, zaženie kašeľ a nastane celkový pocit blaha. Celkovo povzbudzuje telo.

Tymian pomáha pri rôznych zápaloch dýchacieho ústrojenstva, pri prechladnutiach ,zápaloch a poruchách močových ciest, žalúdočných problémoch, podporuje trávenie. Tymian uvoľňuje kŕče a hlieny, lieči ochorenia pokožky, tváre, sliznice, pomáha pri chorobách nervového pôvodu, nespavosti, nervozite, depresii, reumatizme, horúčke a u žien pomáha pri menštruačných bolestiach, zároveň menštruáciu upravuje.
Tymian je súčasťou liekov a využívaný je aj pri výrobe kozmetických prípravkov.
Tymianová aromatická vôňa ladí aj s inými bylinkami, ako je rozmarín.